Inca din cele mai vechi timpuri, beneficiile mierei de albine sunt cunoscute, aceasta fiind un aliment complet cu carbohidrati de calitate, antioxidanti fortificata cu vitamine si minerale care ajuta sistemul imunitar in viata de zi cu zi.
Mierea naturala are in componenta sa in jur de 17 – 18% apa, iar cu cat este mai uscata, cu atat aceasta este mai calitativa. Contine carbohidrati intr-o proportie de 80 – 85% si este mai dulce decat zaharul alb datorita cantitatii ridicate de fructoza undeva pe la 38%. Mierea mai contine si maltoza sau sucroza iar glucoza este intr-o proportie de 31%.
Vitaminele si minerale impreuna cu polenul si proteinele constituie 2% din componenta sa. Vitaminele si mineralele sunt diferite de la un tip de miere la altul, in functie de zona si de florile vizitate de albine, dar de obicei mierea este bogata in aminoacizi, Vitamina B, tiamina, riboflavin si niacina. Ca si minerale putem intalni zincul, potasiul, magneziul, calciul, manganul, cuprul, fosforul.
Mierea a fost introdusa si in medicina, aceasta intra in componenta multor preparate care deservesc la tratarea afectiunilor gatului chiar si tusea persistenta. Efectele sale benefice se regasesc si asupra digestiei, ameliorand constipatia si diareea. Multe studii au demonstrat facptul ca ulcerul se vindeca mai repede daca concomitent se consuma miere, iar sistemul imunitar poate avea doar de castigat.
Avand in componenta sa un nivel ridicat de enzime si antioxidantii, impreuna cu vitaminele si mineralele pe care le contine, este un foarte bun aliat in lupta cu bolile si alergiile atat la adulti cat si la cei mici. Zaharul din alimentatie poate avea un efect opus, acesta scade in mod accentuat performantele sistemului nostru imunitar.
O miere naturala, de cea mai buna calitate poate fi folosita si in tratarea ranilor, pentru rinichi si pentru circulatie.
In functie de culoarea mierii ne putem da seama si cat de bogata este aceasta in antioxidanti, cea inchisa avand mai multi antioxidanti in componenta sa.
Mierea naturala poate fi considerata ca fiind o sursa potrivita de carbohidrati simpli, aceasta poate creste performantele sportive si rezistenta musculara, ajutand in acelasi timp la recuperarea ulterioara si la o buna functionare intr-un timp mai scurt.
De multe ori mierea este folosita in la tratarea arsurilor si a taieturilor minore, datorita proprietatilor sale antibacteriene, antiseptice si animicrobiane, ajuta hidrateaza pielea in mod natural.
Totodata mierea naturala are un efect benefic in buna functionare rinichilor si ajuta la circulatia sangelui. Mierea ajuta si in perioade de convalescenta, ajutand la o recuperare mai usora.