Exercitiile Cardiovasculare „Cardio”
Exercitiile cardiovasculare(cardio) sau antrenamentele aerobice sunt exercitii cu ajutorul carora muschii folosesc oxigen pentru arderea grasimilor si a carbohidratilor. in cazul in care urmam o dieta cu un nivel de carbohidrati scazut, atunci corpul incepe sa arda cu preponderenta din grasimi.
Tipul acesta de exercitii se fac la intensitate moderata cu greutatea corpului de exemplu: alergat, inot, gimnastica sau aparate speciale pentru astfel de activitate cum este banda de alergat, bicicleta, aparatele eliptice, etc. In cadrul exercitiilor cardiovasculare se folosesc in special fibrele cu contractie lenta acestea au o capacitate foarte redusa de a creste in volum si forta.Cardio dupa cum spune si numele vine de la “cardiovascular”.
Prin intermediul inimii,sangele este pompat prin artere, ajunge in celule apoi se intoarce la inima prin vene. Vasele de sange au o elasticitate naturala care ajuta la circulatia sangelui insa din diverse motive in special alimentare si lipsa activitatii fizice, vasele de sange devin mai rigide odata cu trecerea timpului.
Pentru a mentine elasticitatea vaselor si inima intr-o buna relatie cu ele, pe langa dieta cum am mentionat mai sus, conteaza foarte mult sa antrenam sistemul cardiovascular.
Primul pas este corelarea efortului cu nivelul tau si apoi cresterea lui progresiva, pentru a nu obtine un efect de adaptare din partea corpului. Multa lume prefera antrenamentul de tip cardio in detrimentul celui cu greutati insa de multi ori, acesta este facut in exces si se ajunge uneori la stresarea articulatiilor, pierderi de masa musculara si dezechilibre hormonale care in mod natural blocheaza procesul de slabire.
In cazul in care se doreste scaderea in greutate, cardio trebuie sa faca parte dintr-un program adecvat de slabire bine stabilit, cu o dieta potrivita combinata si cu alte tipuri de antrenament iar exercitiile cardiovasculare nu trebuie sa reprezinte singura forma de efort fizic din programul dumneavoastra.
Exercitiile cardio sunt utile si pentru masa musculara, te poate ajuta sa mananci mai mult, crescand apetitul si ducand, in final, la acumularea de kilograme (muschi sau grasime, in functie de alimentatie si ceilalti factori mentionati anterior).
In comparatie cu masa musculara, care se pastreaza relativ greu, conditia cardiovasculara se obtine usor iar orice schimbare in activitatea zilnica, chiar si cresterea numarului de pasi facuti zilnic, ajuta foarte mult la sistemul cardiovascular, iar alaturi de celelalte metode cum ar fi exercitiile cu greutati, stretching, core training scade riscul de infarct miocardic, o afectiune tot mai des intalnita in zilele noastre in special din cauza lipsei activitatii fizice si neglijarea sanatatii sistemului cardiovascular.